Българският съд реши: строежът на сграда ЗЛАТЕН ВЕК да продължи

Българският съд реши: строежът на сграда ЗЛАТЕН ВЕК да продължи

С разрешително за строеж до 2028 г.

Тезите ни, свързани с този казус се потвърдиха.

Решението на съда се отнася и към десетките други сходни казуси – строежи, които са били на етап от своето изграждане при промените в Закона за устройство на територията и по-специално удължаването на срока за изграждане на обекти 1 и 2 категория  от 5 на 10 години. За чието съществуване ние алармирахме. Това е едно добро решение, с което да се предотвратят всякакви спекулации с тълкуването на тази поправка и стигането до съд на сходни казуси с този на Златен Век. В крайна сметка никой няма интерес всички започнати строежи да се спират, да стоят така с години и в много случаи да се превръщат в руини.

Още по темата: Разследване Група НОВА СОФИЯ

ОФИЦИАЛНО ИЗЯВЛЕНИЕ НА КОМПАНИЯТА АРТЕКС ДО МЕДИИТЕ

Съдът потвърди законността на „Златен век“

„Въпреки загубите, продължаваме да държим на качественото строителство“ – категорични са от „Артекс“

01 август 2019
София

Със свое решение 30 юли 2019 Софийският административен съд потвърди валидността на Разрешението за строеж на многофункционалната сграда „Златен век“ и отмени заповедта на ДНСК за спирането на строежа.

От аргументите на съда става ясно, че ДНСК не е имала правно основание за спирането на строежа и строителството може да продължи.

Съдът се произнесе след като „Артекс“ обжалва заповедта на ДНСК, тъй като в нея се съдържат съществени нарушения на процесуалните правила, противоречие с материално правните норми и несъответствие с целта на закона.

Освен това, съдът счита, че съобразно практиката на ВАС, десетгодишното разрешение за строеж на сградата ще изтече през 2028 г.

По този повод, от „Артекс“ правят следното изявление:

„Липсата на прозрачност и правната несигурност, създадени от действията на институциите преди това решение на САС, доведоха до загуби за „Артекс“ в размер на 1 800 000 лв от издаването на заповедта на ДНСК на 15.04.2019 до днес.

В крайна сметка с това си решение Съдът потвърди, че Разрешението за строеж на „Златен век“ е валидно – нещо, в което ние от „Артекс“ винаги сме били сигурни.

Решението на съда идва и като потвърждение на множество официални правни становища на видни правни специалисти като проф. Дончо Хрусанов, проф. Огнян Герджиков, проф Иван Русчев, проф. Димитър Костов, проф. Иван Тодоров, Явор Зартов.

Така, както е посочено и в Решениетo, съобразно визираната практика на Върховният административен съд, десетгодишният срок спрямо издаденото Разрешение за строеж ще изтече през 2028 г.

В една правова държава Законът следва да се изпълнява от всички нейни субекти, т.е. очакваме и разчитаме, че институциите и гражданите ще се съобразят с решението на съда.

Бихме искали да уверим всички наши настоящи и бъдещи клиенти, че „Артекс“ продължава изграждането на сграда „Златен век“! Независимо от понесените загуби, продължаваме да държим на качественото строителство и ще изпълним всички договорни задължения към клиентите си.“

Следвайки политика на пълна прозрачност, което е твърде рядко явление за съжаление в нашата страна, Артекс Инженеринг публикува РЕШЕНИЕТО НА СЪДА.

Документът е достъпен на всички на адрес:

https://arteks.eu/Zlaten-Vek/wp-content/uploads/2019/07/4829.pdf

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *