Защо България е бавноразвиващият се в европейското семейство?

Защо България е бавноразвиващият се в европейското семейство?
За сграда Златен век, за институциите, законите, управлението и протестите в страната

Историята на многофункционална сграда Златен век в квартал Лозенец
Артекс Инженеринг строят сграда в Лозенец – висока , Златен век – инвестиция, започнала още от 1996 г.
През 2010 г. строежът започва с откриването на строителна площадка.
През 2012 г. проектът получава удължаване на строителното разрешително с 5 години от главния архитект на София, т.е. до 2017 г.
Проектът е в ход и в него са инвестирани десетки милиони.
Архитектурният проект и фундамента на сградата са за висока сграда, такава каквато е одобрена и каквато започва да се строи.
По закон след изтичане на разрешително за строеж може да се поиска следващо, а Софийска община прибира съответните такси за това, в случая това не е малка сума.
Но, поради десетки пропуски и противоречия, законът за устройство на територията (ЗУТ) непрекъснато търпи промени. Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) в последните 15 години, издава повече от 350 указателни писма, свързани със закона, които дават насоки за работа на общинските администрации в цялата страна, за да е възможно да се осъществи работата по стотици, зависещи от това проекти.
През 2017 г. се извършва поредната поправка на ЗУТ, която удължава срока за валидност на големи, инфраструктурни проекти (категории 1 и 2) от 5 на 10 години. Според вносителите на тази поправка в закона, това е необходимо, защото десетки, значими за страната инфраструктурни проекти, включително с европейско финансиране са забавени и са с изтичащи разрешителни, т,е. те са в ход. В тази категория попада и сграда Златен век, като сграда втора категория. В този момент, следвайки всички процедури, компанията-инвеститор е подала вече документи за поредно удължаване на срока с още 5 години – до 2022 г. Внесла е и съответната такса. Но, заради промените в закона се обръща към Министерството на регионалното развитие и благоустройство с въпрос дали новите поправки се отнасят и за нея. Министерството издава указателно писмо до главния архитект и отговаря на запитването на компанията, че да, тази поправка се отнася и за Златен век, като сграда втора категория, срокът ще е до 2020 г. и не е необходимо издаването на ново разрешително. Компанията изтегля своята молба за удължаване на срока за разрешителното до 2022 г., тъй като неговото подписване е невъзможно по тази причина.
Какво се случва зад кулисите:
В процеса на строеж на сградата се появява поредния инициативен комитет, с цел да спре тази инвестиция и да се понижи значително етажността на сградата, което практически е невъзможно.
На по-късен етап, въпреки, че протестите стават малобройни и почти изцяло подкрепени с членове на политически партии, започват да пишат десетки писма до всички възможни институции, да изискват проверки на всякакво ниво и в крайна сметка, дори завеждат дело за бездействие срещу Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК), т.е. че не си вършела работата, а и не намира причини за спиране на строежа.
Техните твърдения и искания са: че сградата няма валидно разрешително за строеж и че по новия градоустройствен план вече в този район не могат да се строят толкова високи сгради, проектът трябвало да се преработи наново, да се свали неговата етажност или да се събори напълно. За тяхно съжаление обаче, сградата има виза от 1996 г. и законно разрешително за строеж от 26.01.2007 г. за многоетажна сграда и всички институции твърдят, че според последната промяна в закона разрешителното е до 2020 г.
В хода на тези протести, кметът на София Йорданка Фандъкова и Главният архитект на гр. София, както в разговори с протестиращите, така и чрез медиите са обяснявали и декларирали пълната законност на сградата Златен век и сроковете за валидност на разрешителното и за строеж, включително и в интервю по националната телевизия.
В този период, инвеститорите на сградата и кмета на гр. София провеждат срещи и Артекс в знак на добра воля намалява височината с повече от 20 м.
Днес, в предстоящата поредица от избори избухват имотните скандали, замесено е и името на Артекс Инженеринг.
Компанията повече от 25 години строи без компромис в качеството, използва най-съвременни технологии и стандарти. И в София е построила над 45 сгради.
Сред клиентите си има много известни личности – спортисти, артисти, бизнесмени, журналисти и естествено – политици. Попадането на няколко имена от управляващата партия сред клиентите им, води до създаването на десетки фалшиви новини за компанията Артекс Инженеринг, проправили си път и разпространявани дори от националните медии. Усещайки, че ситуацията е твърде подходяща, Инициативен Комитет Лозенец подновява веднага своите протести срещу сграда Златен век на Артекс с нова сила.
Междувременно, за да потуши имотните скандали, валят оставки и Правителството е готово на всичко.
Министерството на регионалното развитие и благоустройство, в лицето на министър Петя Аврамова, излиза с колебливи изявления пред медиите, в които твърди, че е провела консултации с десетки специалисти, свързани с промените в Закона за устройство на територията, които се били разделили наполовина в мненията си.
Защо се случва това? Междувременно протестиращите са разпространили чрез всички медии, че поправката в закона е „поправка Артекс“ и я определят като лобистка, направена специално за сграда Златен век, свързвайки имотните скандали именно с това и колко приближена е компанията Артекс до управляващата партия ГЕРБ. Всички медии започват да наричат поправката – „поправка Артекс“. Можеше да се попитат вносителите на закона, кмета или главния архитект на гр. София и да се поиска списък с всички започнати проекти 1 и 2 категория. Защото вече се знае, че има много такива в цялата страна, които продължават да строят, възползвайки се от тази поправка. И главният архитект на София много добре знае кои са те…. Един от тях е сграда, строяща се в историческия център на София от външен инвеститор. Още повече – защо им е на Артекс тази поправка? – при положение, че без нея разрешителното за строеж би било не до 2020 г., а до 2022 г.
Министър-председателят Бойко Борисов нарежда да се извърши поредна проверка от ДНСК на сграда Златен век, с цел да се открият причини строежът на сградата да бъде спрян поне временно. Намират такива и строежът е спрян. Ход, с който Борисов иска да намали силата на разгарящите се протести, в които вече се е вляла енергията на различни опозиционни партии. Дори Мая Манолова – омбудсман на Р България, спрягана за кандидат-кмет на София в предстоящите избори е вече участник в протестите на Инициативен Комитет Лозенец. Фандъкова мисли как да отнеме тази нейна инициатива и да се превърне в активна страна, участваща в този казус.
Появяват се и скандалите около безкрайните ремонти в центъра на София и кметът Фандъкова е поставена под постоянен кръстосан огън от всички медии. В едно от интервютата си, в обяснения по пореден скандал и задават въпрос, свързан със сграда Златен век, на който тя отговаря, че е против строежа на тази сграда.
Вече открито се говори по всички медии, протестиращите дават изявления, интервюта и разпространяват тезите си, една от които е, че строежът няма валидно разрешително за строеж.
Главният архитект на София Здравко Здравков дава пресконференция, в която неочаквано заявява, че според него сградата няма разрешително за строеж и той никога не би подписал удължаване на подобно разрешително. Указателните писма, изпратени му от Министерството постепенно започват да се наричат тълкувателни и да се оприличават като лична кореспонденция между зам. Министър и инвеститор. До този момент никой не ги е видял. Тук е добре да се отбележи, че само Парламентът на Р България може да тълкува законите, следователно това не могат да бъдат тълкувателни писма. В пресконференцията си, главният архитект подвежда всички журналисти, дошли да го изслушат. Премълчава и факта, че той, в продължение на години е твърдял, че компанията е с валидно разрешително за строеж на сграда Златен век до 2020 г. Едва днес някои журналисти се сетиха и изровиха негови интервюта, доказващи това. Арх Здравков не премълчава обаче факта, че е издавал редица допълнения и изменения на проекта, някои от които дори конструктивни. Редно ли е за строеж, който според него е с изтекло разрешително, или с разрешително, което не е имал намерение да подписва, поради някакви лични съображения, арх. Здравков да прибира такси или да подписва документи за измениения и допълнения, свързани с реализирането на една „незаконна“ сграда? До този момент в бюджета на Софийска община за строежа на сграда Златен век са постъпили под формата на такси, може би повече от 1 млн. лв., които общината е прибирала охотно.
Главният архитект прехвърля топката към Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК). Началикът на ДНСК арх. Несторов, на пресконференция заявява, че сградата е законна, но удължаването на разрешителното за строеж идвало, вследствие на всяка една промяна за изменение и допълнение на проекта, подписвано от главния архитект на София. По този начин управляващите се мъчат да отделят казуса Златен век от тяхната поправка в закона, обявена за лобистка и създадена уж специално за Артекс. Логиката е, че ако тя не се отнася за тях, значи не е такава. И затова явно на арх. Несторов му е наредено да потърси други правни аргументи, различни от поправката. Факт е обаче, че дори и в този случай сградата ще е с валидно разрешително за строеж, тъй като в страната съществуват и такива прецеденти.
Временното спиране на строежа не дава търсения резултат, тъй като строителят отстранява всички забежки доста бързо, а и протестиращите заплашват, че това не ги устройва и искат пълното спиране на Златен век. Нещо повече – искат частично или напълно разрушаване на сградата, обявявайки я дори, че е „паметник на корупцията“.
Протестиращите искат среща с Премиера Борисов, виждайки че институциите са затънали в противоречия. Борисов се съгласява на такава, като на тази среща са поканени всички: кмета на София, главния архитект на София, шефа на ДНСК, министър Аврамова, зам. министър Йовев, представителите на Инициативен комитет Лозенец: Мариан Башур, Никола Вапцаров, Войслав Тодоров, но не и инвеститора. И както казва самата Фандъкова – „ние се събрахме на среща, за да координираме своите действия“. Действия срещу български инвеститор. Решението е строежа да се спре и се заявява, че само и единствено съдът може да каже дали сградата е законна.
Днес обаче, след като строежа на Златен век е спрян с решение на Премиера на България е ясно, че ще последват дела.
През цялото това време компанията Артекс мълчеше и единствено, като реакция на случващото се разпространяваше кратки прессъобщения, в които изразяваше своята гледна точка. На какво се дължи това мълчание? – най-вероятно на това, че те са силно зависими от благоволението на всички тези институции да издават и последващи разрешения за други техни проекти. В последното си интервю главният архитект на София, в сутрешния блок на БТВ заяви, че Артекс имат и други обекти в други квартали, които чакат своите разрешителни от него. И това, ако не е заплаха, с други думи – трайте си, защото нищо няма да ви подпиша! За управляващите е важно до минимум да се намалят скандалите и протестните действия преди изборите. Затова се раздават пари, валят оставки и както се вижда – спират проекти на частна компания. За тях е без значение дали ще загубят делата в съда, защото това ще се случи много след като са минали изборите. А те са с амбицията да продължат да управляват. Жалкото е, че огромните загуби след загубените от държавата дела по този казус ще бъдат заплатени за пореден път от българския данъкоплатец.
Седмица преди Борисов да каже тежката си дума, компанията Артекс Инженеринг публикува всички документи, свързани със строежа Златен век, за да има пълна прозрачност по този казус. Всеки може да се запознае с документите на техния сайт: arteks.eu.

Текст: група Нова София

Дискусия - група Нова София