Причини за спиране на строежа на сграда Златен век

Дискусия на група Нова София на тема: причини за спиране на строежа на сграда Златен век на Артекс Инженеринг

Водещ дискусията: Кирил Апостолов

Кирил: Основен фокус в тази дискусия е спирането на строежа на една сграда от Премиера на Р България и потока на противоречиви изказвания от всички институции, имащи отношение по този казус: Дирекция за национален строителен контрол, Министерството на регионалното развитие и благоустройство, кмет на София, главен архитект на София. Отношение към казуса, след поредица от противоречиви действия от страна на институциите взе в крайна сметка Министър-председателя Бойко Борисов с едноличното си решение да го спре, като поиска от институциите да намерят начин това да се случи. Ето защо институция като ДНСК за една седмица излезе с няколко противоречиви изказвания.
Очевидно е, че и ние по никакъв начин не подкрепяме подобни политически фойерверки на гърба на българския бизнес, както предполагаме и много други хора. София трябва да се развива. София се нуждае от ново и съвременно строителство. София се нуждае от строителни компании, които знаят как да строят.
Всички участници в дискусията са се възползвали от публично представените от компанията Артекс Инженеринг документи, свързани с този казус на сайта им: arteks.eu.
Повечето от участниците в тази дискусия сме автори на публикации в различни медии, включително 24 часа. Избрахме формата на свободна дискусия, за да може да споделим повече и по по-достъпен начин, следвайки типичния балкански модел в къщи и на маса.
Нека започнем с това, че от известно време съществува уеб сайт, създаден специално от Артекс, в който са публикувани в ясна хронология всички документи, свързани с казуса Златен век. Едва ли има казус от такъв характер, в който една от заинтересованите страни да търси нетипичната за нашите ширини и манталитет пълна прозрачност. За мен този уеб сайт е форма на протест, с надеждата, че някой ще намери сили и желание преди да говори или пише, да се запознае с всички документи и тяхната хронология.

Юли: И понеже започнахме в тази посока е добре да се спомене, че компанията Артекс през цялото време мълчеше, разпространявайки кратки писма до медиите, с които да изразява своята позиция.
Атанас: Ако бяха излезли по медиите с лицето си, може би щеше да е по-добре.
Кирил: Да, но те не могат да си подадат оставката като българска компания, както направи Цветанов. Като излезе пред медиите с изявление, какво се случи с него? При положение, че не искаше да си къса ризата от чувство за вина.
Атанас: Изядоха го с парцалите.
Мая: Оставка и след това да си трае. Някой да го е виждал скоро?
Кирил: Толкова много се опитваха да ни набиват в главите, че писмото на зам. Министър Йовев до Мирянови е в рамките на частна кореспонденция. То не бяха интервюта, то не бяха предавания… едва ли някъде се казва какво е точно това писмо, за да се изопачи и обезсмисли неговата стойност.
Мая: Чакайте сега. Ние с това писмо разполагаме…

Кирил: С това писмо отскоро разполагат всички.
Юли: Естествено, тия от Артекс, може би са единствената фирма, която взе че публикува в нарочно направен сайт всичко, цялата документация. Всички документи през всички години, свързани с тази сграда.
Атанас: Е и какво от това? Малко са тия дето са ги прочели и дето имат въобще желание да четат.
Йоан: Е, де, по-спокойно… Има и такива, които се понапъват малко в мисленето. Предполагам, че не само ние сме прочели публикуваното и сме достигнали до някои изводи.
Кирил: Изводите ще си останат в този сайт, защото зад нас не стои нито „Свободна Европа“, нито някоя политическа сила, нито събираме „членска“ маса във Фейсбук, от която толкова много се впечатляват сутрешните блокове на националните телевизии.
Атанас: Хахаха, СЕМ трябва да се сезира, защото във всеки сутрешен блок по всички телевизии, поне по няколко пъти се споменава името на тази компания. Според мен това си е реклама и трябва да се глобява за това.
Кирил: Стига глупости.
В крайна сметка за нас поне е ясно, че писмото на Йовев не е частна кореспонденция, а стандартно указателно писмо от министерството.
Мая: Чакай, те са няколко писма. Има такова, което е отговор на запитване от арх. Здравков как да тълкува поправката от Закона за устройство на територията (ЗУТ). Отговора е рутинен и е от зам. Министър Йовев, защото неговият ресор е именно ДНСК и той се занимава с това. А щом арх. Здравков не желае да се съобразява с указанията от министерството си е негова работа, той да си носи отговорността.
Кирил: Как да не се е съобразил? Той лично прави няколко изказвания, където точно казва, че срокът е 10 години, до 2020 г. Не си ли гледала интервюто му по БНТ с Георги Любенов? Ти не го слушай, че не си спомнял за това.
Мая: Той може и да не си спомня, но го е казвал и в едно обществено обсъждане пред много повече хора и представители на различни институции.
Юли: Ще трябва да добавим фрагменти от тези изказвания. Ясно е, че се е съобразил с писмото от МРРБ, както е нормално. Още повече, че е издавал на няколко пъти заповеди за изменения и допълнения на строежа. И то се знае, общината е прибирала за всяка една такси.
Кирил: Ако е вярно, че арх. Здравков е бил подготвил отказ за удължаване разрешителното за строеж на Златен век, много ми е любопитно какви биха били аргументите му за това… Няма зададен нито един въпрос, в тази посока. Защото той много смело твърди, че е подготвял такъв, но не го е връчил, защото Артекс са си били изтеглили искането, както и таксата. Здравков е имал достатъчно време, цял месец е имало как да връчи отказа, щом толкова е искал, но не го е направил. Просто може би не е имал никакъв мотив. Какъв мотив би бил този, че те в последния момент са дали старт на инвестицията, точно преди да сменят закона за устройство на територията и в района вече не може да има толкова високи сгради. Факт е, че все пак са внесли документите в срок, а не след това, което не е мотив за отказ. Друго нещо, което той твърди, че няма място за подобни сгради там – това също не може да бъде аргумент, защото това е лично негово виждане. Ако има нещо друго, то той не го е казал никога…

Йоан: И тук вече идва и новата поправка в закона, която дава глътка въздух за всички инвеститори в тази ситуация. Та Здравков, няма накъде и се съобразява с писмото от МРРБ, което между впрочем днес се опитват да омаловажат.
Юли: То министерството действа само по този начин – с указателни писма. Навсякъде се разпространява лъжата, че са тълкувателни, но не са.
Кирил: Естествено, последните години има толкова много поправки в закона, че едва ли Народното събрание ще трябва само да се занимава с тълкувание на това, което са гласували. Само Народното събрание може да тълкува законите и достигането до подобно тълкувание е със силата на закон.
Йоан: Ха представете си, с нашето шантаво законодателство, как от сутрин до вечер ще тълкуват една камара от пропуски или противоречия в законите, които са приемали.
Мая: Факт е, че всички тези писма са с бланка на министерството, което ги превръща в отговор на Министерството. А това кой ги е подписал е все тая.
Кирил: Не, не, тук трябва да се спомене, че там онези, т.нар. Протестиращи от квартала се счупиха да обясняват в разни предавания как това е лична кореспонденция. Може дори да има и такава, но говорим за другата, тази, която е с бланка, подпис и печат от Министерството.
Атанас: Ето, слагам едно от писмата и ако някой може да си отвори устата и да каже, че това е лична кореспонденция, трябва да е пълен олигофрен.

Юли: Аз държа да се качи и интервюто с този Вапцаров от Инициативен Комитет Лозенец, който е изговорил толкова лъжи точно в това отношение. Та даже и разказва какво бил казал зам. министър Йовев. Някой от вас да е чувал нещо този човек да е казвал по този повод, щото съм сигурен, че не е.
Атанас: Да, ама Вапцаров разправя некви други лакардии. Как едва ли не зам. Министъра твърди (не знаем къде), че това писмо е лична кореспонденция.
Йоан: Хайде стига вече с това. Знаем кой е Вапцаров и колко е истината, която може да излезе от неговата уста.
Мая: И въобще в Лозенец ли живее? Един път казва, че детството му е минало там, друг път, че е от 5-6 години в квартала.
Кирил: Момчето си мечтае за политическа кариера и се храни от НПО-та. Няма нищо лошо в това.
Атанас: Чакай бе, тоя беше зам. кмет на Младост заедно с Иванчева.
Кирил: Е и в управителния съвет на партия Нормална държава на Кадиев е.
Мая: Да, ама се бие в гърдите, че е независим, е как да му вярваш на такъв.
Юли: Човекът има хотел в Банско и си има бизнес.
Кирил: Добре, но не ни е темата да се занимаваме.
Йоан: Лъжа 1: кореспонденция между юридически субект или главен архитект и министерството не може да бъде определяна като частна кореспонденция.
Лъжа 2: последните поправки в закона…, които не важели за сграда Златен век и не удължават разрешителното за строеж до 2020 г.
Кирил: През повечето време главният архитект на София твърди, че това е така, сградата има валидно разрешение за строеж до 2020 г.
Мая: Добре, как е възможно Здравков да променя във времето твърденията си относно този строеж?
Йоан: Ще ти кажа как…
Кирил: Не, не, искам аз да обясня. Излизат т. нар. компромати със закупени от властта апартаменти на занижена цена, за нещастие Цветанов си купил апартамент в една от сградите на Артекс. Ако беше друга фирма щяха да изкопаят всички политици, имащи закупен имот там. Защото членската маса на ядрото в ГЕРБ не е само Цачева, Цветанов и кой беше там… Рашидов и още един двама. Щяха да излязат други имена…
Атанас: Е да, ама стрелбата е насочена точно към Цветанов.
Кирил: Е да, оттам се тръгва. Журналистите решават, че най-вероятно Артекс са си купили политическо влияние и чак е написана специална поправка за тях.
Мая: Е страшно влияние… ГЕРБ с цялото си поведение се мъчи с всички сили да доведе тази фирма до фалит.
Кирил: Не знам как някой може да си мисли, че това е фирма с политическа протекция, при положение, че единственият им проект поне доколкото знам, който беше в ход е Златен век. Нито една от другите им сгради няма разрешение за строеж.
Йоан: Е няма други проекти, които да са в ход. Здравков и Фандъкова не подписват нищо, за да може Артекс да мълчат през цялото време и да ги държат като наказани в ъгъла.
Юли: И после се чудят защо не искат да дават интервюта и да говорят пред медиите. Ясно е, че са силно притиснати от управляващите, защото идват избори.
Мая: Изборите са причината за подаването на оставки и за спирането на всякакъв вид протести, чрез раздаването на пари или в този случай със спирането на един законен строеж.
Кирил: Нека се върнем на темата Защо главният архитект на София веднъж твърди, че разрешителното за строеж е до 2020 г., а днес – между скандалите, протестите, в предизборната ситуация твърди, че това не е така. Самото министерство, чрез новия си министър Петя Аврамова заемат категорична позиция, чак след като Министър-председателят вече е взел своето лично решение какво да се случи.
Мая: Да, Аврамова преди време открито заяви, че не може да каже категорично кога изтича разрешителното за строеж. Специалистите се били разделили 50 на 50. Е колко е компетентна тази жена и как въобще работи министерството на регионалното развитие.
Кирил: Е, махнаха моят любимец министър Нанков, човек – изпълнен с енергия и ясни отговори.
Мая: Хайде да оставим твоите любимци… хахаха.
Кирил: То не е много сложно какви решения взима Министър-председателят, когато става дума за устойчиви протести, зад които стои някой. Тази предсказуемост според мен създава повече проблеми, отколкото решения.
Йоан: Ключовите думи са: скандали, протести, избори.
Юли: Еми да, имаме протест – даваме пари, няма протест. Ако стане – стане.
Йоан: Имаме скандал – имаме оставки. Чиста работа.
Кирил: Даже в последно време се изсипаха големи хвалби на всички медии, уж, че работели толкова добре и ето на, въпреки че правителството е понесло толкова силен удар – работата на журналистите е била добре свършена. Чак журналистически награди се раздадоха за това, ама това е друга тема…

Атанас: Да, защото за Борисов свободата на словото е болна тема.
Кирил: Ами болна ще е, когато трябва да доказваш, че не управляваш авторитарно. Кажете ми в коя страна излиза министър-председателя и казва: „Този и този проект ще струва с милион и половина по-малко.“ – примерно за зала Арена Армеец. Или за Златен век – „Тази сграда не е законна, а строежът и да бъде спрян“ – институциите да му мислят как. И понеже институциите трябва да се съобразят с всичко, което са казали и написали в последните години, изпаднаха в ступор каква глупост да измислят, та сградата от законна да стане незаконна.
Юли: Е, то Борисов ако можеше щеше и оставката на Артекс да поиска…
Кирил: Целият този казус с всичките скандали и реакции на институции и политици дава доста ясна дефиниция за това колко е пазарна пазарната икономика в България.
Мая: Корупция. Всички от най-малкия до най-големия са притискани от изпълнителната власт чрез администрацията. Всеки един подпис се купува… за какво мислите електронното правителство се бави толкова години, законите се правят на парче, с десетки, понякога и стотици поправки, пораждащи противоречиви тълкувания. А тълкуването на законите както знаем е само в правото на законодателния орган. Така че само от волята на някой, полагащ подписа си по съответен казус зависи всичко – дали той се съобразява с едно или друго и какво е неговото настроение. А настроението на тези хора се определя само с едно нещо – пари.
Кирил: Ако задълбаем в корупционните схеми няма да стигнем до никъде. Въпросът е, че хората трябва да знаят, че закона за устройство на територията е със стотици кръпки в последните години и неговото съществуване е съпроводено от стотици указателни писма, издаващи се от министерството по всички общини на България и самият Здравков работи с тях, откакто е на тази длъжност. Артекс и тяхната сграда Златен век не са никакъв прецедент, както се опитват да втълпяват на хората някои. И е въпрос на желание да се изкарат десетки проекти из цялата страна на различни фирми, които ако се следва логиката, по която се спря строежа на Златен век трябва да бъдат незабавно спрени, тъй като вече съществува прецедент.

Атанас: Ужас. Едва ли на Борисов някой му е казал, че като привиква разни инициативни комитети, ще създаде предпоставки за ядрен взрив в епицентъра на местните избори и особено за кмет на София.
Юли: Еми, да… може всеки, който има против някой строеж или съсед да излезе и да претендира, че всичко е незаконно. Сега е момента. Тези от ИК Лозенец веднага след скандала с апартаментите включиха, че ще могат да прокарат своите тези…
Кирил: С тези инициативни квартални НПО-та дето незнайно кой дирижира е ясно, че лесно могат да съберат и подписки и участници в протести, особено когато става дума за нов строеж. Пример: ако на теб ти кажат, че в съседство ще се строи многоетажна сграда и строежът ще продължи повече от 5 години, което включва – камиони, прах, постоянен шум, денонощно наливане на основи и какво ли още не. А ти си свикнал там да ти е пътека, да си паркираш колата, да си разхождаш кучето, да си мяташ фасовете и естествено да съзерцаваш Витоша и да дишаш… Какво ще направиш? – Ще протестираш ли, ще ти отнемат ли въздуха, светлината, гледката… Еми ще се подпишеш… Личният егоизъм и мисълта, че някой ще печели от това те побърква. И фактът, че живееш в смрадливия си апартамент от години, който нямаш пари дори да ремонтираш те озлобява и си способен лесно да бъдеш воден за носа и да си участник в какво ли не… без да можеш да осъзнаваш, че законите в тази страна и институциите трябва да са водещите, в които да вярваме. Кажете ми кой в България вярва на институциите? Кой вярва в безпристрастното правосъдие и докато това е така, нищо добро няма да се случи в тази страна, нищо добро няма да се случи на нас. Понякога ми идва да си взема шапката и да се разкарам оттук…
Атанас: Егати тирадата… С други думи протестиращите кукли на конци едва ли се замислят, че заради тях някой прибира рушвети. Защото наличието на протести се е превърнало на главен аргумент при даването на подпис и като ти кажат – ти си в правото си, ама виж какво – хората не са съгласни, кварталът излезе на бунт, медиите го отразяват и повтарят. Ехото от тях кънти в ушите на този, на който му е хрумнало въобще да има някаква инициатива.
Йоан: Еми ще плаща… Щом иска да прави пари – така излиза.
Атанас: Абе ти луд ли си? Ще плаща… това, че са ни научили навсякъде и за всичко да си плащаме под масата си е наш проблем. Трябва да се говори повече за това. Но нали знаеш – според нашето законодателство не случайно е заложено, виновните да са двама – и този който дава рушвет и този, който взима… така че не виждам кой от двамата би си признал за това…
Юли: Но все пак отново искам да питам защо Артекс не излизат с изявления в медиите и публични изяви, за да отговорят на всички въпроси по темата? Ясно е, че компанията е толкова притисната да си затваря устата, за да може въобще да получи подписи от страна на същия този главен архитект в последващи техни проекти. Как биха могли те да застанат срещу него и да изразят своята гледна точка, като от този човек реално зависи тяхната съдба и той го знае.
Кирил: Здравков трябва незабавно да си подаде оставката и да се разкара. Човек, който в различни интервюта и пресконференции си позволява да е непоследователен и да създава противоречие след противоречие в твърденията си относно валидността за строеж на една сграда, няма право да е главен архитект на София. Отгоре на всичко си позволява да твърди колко много е притискан от инвеститорите в София, при положение, че той коли и той беси. И ако не му стигне подкрепата я на кметицата, я на някой друг винаги може да пусне в ход основания около протестиращи граждани или становища на еко комисията например… Сякаш всички забравихме за казуса НИКМИ. Толкова дълги години има разправии около строеж на тази компания, който все още не е започнат, че на този парцел вече са поникнали повече от 50 дървета. И сега, след като българският съд осъди главният архитект на София, същият продължава да примигва с очички и да твърди, че нямало как да се строи там, тъй като еко комисията била преброила вече 60 дървета… Нямало как да стане… Не можел той да вземе решение…

Атанас: Е то такива сложни решения явно само Бойко Борисов може да вземе…
Юли: Важното е да няма протести…
Мая: Забелязвате ли, че нито една фирма не смее да излезе на протест срещу институция, от която зависи… е как да стане? В едно от писмата Артекс заплаши, че ще го направи и тук не бива да се забравя, че това е компания с над 600 служители, 600 заплати, 600 семейства. И ако някой въобще трябва да протестира в тази ситуация, то това са те. Те залагат всичко. А какво залагат кварталните протестиращи – нищо! За тях е все едно, дали ще плюят тази или онази институция, все тая. Превърнаха закона за достъп до информация в основно занимание на и без това обърканите институции, на които хем не им се отговаря, хем не знаят как, но за жалост обаче вече са и длъжни.
Кирил: Излизаме от темата… Истината е, че ние страдаме от това, че администрацията може и почти винаги ни притиска с мълчаливия си отказ за едно или друго нещо. Аз например се помъчих да обърна статута на помещението, в което живея заедно с цялото си семейство. Помещението отговаря на всички условия за апартамент, но е закупено като офис. А познайте колко време ми отне това занимание и каква документация изискваха и колко пъти ни влизаха в къщата да видят вентилацията на банята и какво ли още не – ами повече от година, като накрая ми казаха, че са загубили документите и след скандал със заплахи от моя страна и обвинения в това, че явно искат от мен да се сетя, че трябва да им се платят пари, изказано в пряк текст, документите бързо бяха намерени, подписани и статута сменен. Е в такава държава живеем, защото ние съществуваме в среда, в която за всяко едно нещо трябва да искаме разрешение. Ясно е, че всяко разрешение може да бъде бавено, забравяно или губено до степен, до която напълно се побъркаш и решиш проблема по някакъв друг начин – или със скандали и заплахи или с подкуп. Докато не се промени модела на издаване на документи и всичко забранено да е позволено, както е в нормалните държави…
Мая: Здравков постоянно твърди, че когато от компанията Артекс са искали от него удължаване на строителното разрешение в края на 2016 година, той бил подготвял отказ. Добре, защо никой не се намери да го попита какви са му били аргументите за това. И как се спира сграда, която е наполовина построена, с изрядни документи, в проект, в който са вкарани десетки милиони и също така съответно внесени всички такси през годините в общинския бюджет, които може би надхвърлят милион.
Значи от една страна същият Здравков прави изменения на проекта и прибира между 150 и 200 хиляди лева за това на всяко изменение и от друга страна си мисли как да спре проекта, така че да не може да се осъществи… Същият този човек едва ли може да даде обяснение какво би се случило със сграда, която е наполовина построена и той от позицията си на главен архитект няма да даде разрешение за нейното дострояване. Що за малоумие и диващина е това…

Йоан: Кажете ми какви есемеси да му пишат…
Кирил: Зарежи есемесите, че ми се повдига от това… Българският инвеститор е в тотална безтегловност, българският инвеститор е нула и може би е по-добре Артекс да изнесат капиталите си в чужбина и да се върнат в България като фирма, регистрирана на територията на друга страна, плащаща данъците си извън България, та завръщането им в Родината да бъде прието като част от международните инвестиции, с което да се тупа в гърдите Борисов и тогава ще видите, че всичко ще е ок.
Йоан: А това е много яка идея. Аз не знам как се протестира срещу чужд инвеститор, дето го няма физически и на който не му дреме за нищо. Защото на така наречените чужди инвестиции министерствата застават като посредници само и само да се осъществят. Веднага се сещам за един сходен проект в центъра на италианци, ама хайде…
Кирил: И аз се сещам, ама за такива сгради – ни вопъл, ни стон, ни протести.
Мая: А какво ще кажете за факта, че Артекс в своите 25 години история не са били част от нито една обществена поръчка?
Кирил: Е да де, ако те изпълняват обществена поръчка ще вземат да я направят качествено и няма да има ремонт на ремонта… Отгоре на всичко това са хора, които плащат на служителите и строителите си заплати, докато не правят нищо. Защото целият този професионален капацитет, който са изградили през годините те искат да го съхранят. От вчера на официалния сайт arteks.eu всеки ден се начисляват загубите на компанията от спирането на строежа с брояч, в който явно са включени и работни заплати, които текат. Какво би станало с всичките тези хора ако бъдат освободени от Артекс.
Юли: Хаха ще ги вземе Фандъкова да си оправи проблема с ремонтите точно преди изборите. Може би това е и целта и да бъде срещу строежа, защото не били останали специалисти в страната…
Кирил: Смешно или не, изборите идват, ремонтите текат безкрайно и няма да бъдат завършени скоро.
Юли: Е тя се стреми изпълнението поне с материал да бъде качествено, нищо, че ще го сменяме по няколко пъти. За мен всяка обществена поръчка в този град си е скандал. Малко да се поразровиш и започва главата ти да пуши. То не бяха прескъпи кошчета и пейки, различни фундаменти за водопадчета и чешмички, плочки, колчета… и в крайна сметка трябвало да го видим вече завършено и чак тогава да кажем хубаво ли било или лошо, пък после ако трябва ще го правим наново. Дори бях свидетел преди година как по тротоари в центъра подменят здрави метални колчета с други такива. За целта изкъртиха почти целия тротоар, а заниманието беше изключително безсмислено.
Кирил: Не на една улица, в цяла София… някой усвои пари от подмяна на колчета – имам и снимки в центъра – зад театър София.
Атанас: Хора, трябва да разберете, че за ГЕРБ най-важното в момента е да спечелят местните избори наесен и Фандъкова да продължи да управлява София. Борисов ще раздава пари и ще уволнява.

Кирил: Ами както изпуснаха президентските избори, са на крачка от това да изпуснат и кметските. Защото доколкото знам всеки един от нас е гласувал за Фандъкова, а сега се съмнявам дали някой въобще ще отиде да гласува.
Юли: Да, голяма грешка. ГЕРБ отблъскват гласоподавателите си.
Атанас: Борисов се среща с протестиращите от Инициативен комитет, от които едва ли има някой, който да гласува за партията му.
Кирил: Чакай, на тази среща някой въобще знае ли какво са си говорили? Според Фандъкова се събрали при Премиера всички да координират своите действия срещу Артекс. Какво значи: Артекс ли е врагът в тази държава – българският инвеститор. Фирмата, която имала уж политически протекции от ГЕРБ, с политически чадър… И въобще някой знае ли какво са си говорили на срещата. Излязоха с някакви изявления и че само съдът можело да реши дали сградата е законна. С други думи – ще почнем съдебни дела, които знаем, че със сигурност ще завършат далеч след изборите, ние ще сме отново на власт и дори да загубим делата ни е все тая, защото важно е отново да сме на власт. И Фандъкова и Здравков отново да си кметуват.
Йоан: Излиза, че по някакъв невероятен начин протестиращите и управляващите се превърнаха в едно – много хитро!
Кирил: Усетиха, че тая инициатива може да им я вземе омбудсмана Мая Манолова…
Мая: То това е абсурдно. И наистина помъчих се да потърся нещо в сайта на Министерски съвет, относно тази среща, за да видя какви са позициите на Инициативния Комитет Лозенец и начина, по който са ги представили пред Премиера. И какво намерих? – нищо, имаше стенограма от датата, която беше обявена за поверителна.
Кирил: Невероятното е, че Йорданка Фандъкова се превърна в протестиращ, тази жена просто ме смайва. То затова губят толкова дела, спомнете си какво стана с делата около Пирин. Ами загубиха го… Само че като загубят делото с Артекс ще трябва да се плащат и много пари и кой мислите ще ги плати? – Ние, данъкоплатците. Няма да е нито Фандъкова, нито Борисов, още по-малко Здравков или Петя Аврамова, или ИК Лозенец…

Йоан: А, едно дело… трябва да се търси персонална отговорност.
Юли: Добре де, не е било мястото там на тази сграда. Според Иво Божков – общинския съветник всички небостъргачи трябвало да са в софийското поле.
Кирил: Еми такива са ни общинските съветници – все видни архитекти и урбанисти. Представям си как после общината ще трябва да прави инфраструктура. И как Инициативните комитети Люлин, Лозенец и Младост ще скокнат, че общината щяла да дава пари на друго място, а пък техните улици били за ремонт.
Юли: Е то има квартали новоизникнали, в които няма никой – ни улици, ни осветление, ни детски градини, нищо…
Мая: Абе не, мястото на небостъргачите е в софийското поле, за да се вижда Витоша.
Юли: Аааа, това за гледката към Витоша ми е най-любимо. Как така всички от прозорците си виждат Витоша. Само аз ли съм прецакания, че не я виждам, хем пред прозореца ми няма небостъргач, а една 3 етажна сграда.
Кирил: Това с гледката е такава манипулация, че няма накъде. Всички сгради в близост до Златен век са или отстрани, или откъм Витоша – сградата е зад гърба им. Как точно им се пречи на зрителните органи и какво ще е по-различното ако е осем-девет-двайсет или трийсет-етажа?
Атанас: В Гугъл-карти има една панорамна снимка, заснета от прозорците на хотел Маринела. Е от нея ще разберете на кой ще пречи тази сграда. Гостите на хотела ще гледат Златен век.
Кирил: Е то Арабаджиеви затова си имат човек в инициативния комитет и от него се раздухва всичко. Той търси тези от Нормална държава, щото те с това се занимават и всичко тръгва по план.
Йоан: За Башур ли говориш? Той нямаше ли също строителен бизнес?
Кирил: Не, това със строителството е брат му, този има брокерска къща за недвижими имоти.
Атанас: Значи безпристрастен експерт…
Мая: Ако се зачетеш в профила му във Фейсбук ще разбереш колко е близък на Арабаджиеви. В началото на обвиненията към тях се счупи да ги оправдава какви готини хора били.
Атанас: Що бе, може да са готини, няма лошо… То и там се чакат дела, нека минат.
Юли: Остави ги Арабаджиеви. Не знам ходили ли сте на обществени обсъждания, където може всеки от квартала да изкаже своите съображения и то винаги и задължително против. Говори се едно и също, като с навити пружини: именно за гледката, въздуха, колите, трафика, детските градини, зелените площи и т.н.
Посоките са едни и същи, само че да речем трафика: аз поне не съм чул някой да е пропищял от това, че се строи МОЛ. Не знам, може и да има… Според мен те също биха въздействали на трафика и то много повече. Само, че като че ли никой от нас това не го усеща. В крайна сметка, както моловете разполагат с огромни паркинги, така и всяка съвременна сграда е със 100-110% паркоместа, което значи, че заедно с хората, сградата ще приюти и техните автомобили, които до този момент са някъде навън по улиците. С други думи всяка новопостроена сграда отваря паркоместа и прави улиците по-свободни. Така, че тези мотиви са лишени от всякакъв смисъл.
Кирил: Предлагам ви да съберем всичките материали, които по някакъв начин са обвързани с нашия разговор и да ги приложим. Тази тема едва ли може да бъде затворена в момента. Очаквам за следващия месец предложения за нова тема за дискусия.
Благодаря на всички!