Съвпадение ли е, че изборите за Европейски парламент съвпаднаха с проблемния казус “Златен век”?

В момент, когато би трябвало погледът на обществото да е насочен към европейското ни бъдеще, всъщност общественото мнение се опитва да унищожи една визия, доближаваща ни към европейска столица. Изразът “луксозно строителство”, носещ се сред хората, се използва като мръсна дума. Красивите материали и новите технологии са заклеймени, сякаш сме се вкопчили в панелните си блокове и не искаме да ги напуснем.
“Златен век” е сграда с кауза, въпрос – изпитание за обществото ни:

готови ли сме за промяна, за Европейско бъдеще, за нов възход в историята ни?

Всеки може да си отговори какво ще се случи, ако разрушаваме и отхвърляме новаторите. Каузата на “Златен век” е да бъде символ на Новото време, да ни припомни кои сме били и кои можем да бъдем!

“Архитектурата не е продукт на материали и цели, нито дори на обществените условия, а на менящия се дух на менящото се време. Духът на времето владее над обществения живот, религията, науката, изкуството…”
Николаус Певзнер

3 Comments

  • Милена

    Защо никой не закача фирмите, печелещи големите обществени поръчки?!? На тях дали им правят толкова многобройни и обстойни проверки, въпреки постоянните проблеми, които се появяват? Обществена тайна е, че всичко се прави по възможно най-евтиния начин, колкото да е направено в момента на предаването, а после си е проблем на хората, че се скапва след няколко месеца. Артекс е една от малкото фирми, които строят качествено и с мисъл за хората, които ще ползват сградите, парковете и т.н.

  • stef

    Прави впечатление през последните години, че никоя българска институция няма смелостта, а може би и компетентността да излезе пред обществото да каже как стоят нещата и да поеме отговорност: имаше наводнения, катастрофи, корупционни и какви ли не още схеми… Всички си “прехвърлят топката” и никой не знае, и никой не е виновен – така докато мине малко време и се забрави случая. При казуса “Златен век” отново това ми направи впечатление – как може “компетентните” органи да не могат да излязат с компетентно становище относно законността на сградата??? Строителите многократно публикуваха данни относно документите на строежа, но като че ли никой не се интересува – важен е предизборният PR!!!

  • KARLSON

    За съжаление, в България всеки, който изпъква с големи цели и действия, не е добре дошъл… така се забелязва общото ниво… когато никой нищо не прави, не е проблем, но когато някой работи добре и с кауза, е огромен проблем за останалите…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *