До екипа на Културен център „Св. Климент Охридски“

Златен век: урбанистичен или политически проблем

ОТВОРЕНО ПИСМО ВЪВ ВРЪЗКА С ДИСКУСИЯ НА ТЕМА

„Златен век“: урбанистичен или политически проблем?“

До директора и екипа на културния център към СУ „Св. Климент Охридски“

Пишем Ви от името на Група НОВА СОФИЯ, която от години изследва феномена около медийната истерия в зараждането на т. нар. казус Златен век.

Темата, обявена като дискусия за днес 6.03.2024 г. бихме допълнили със следното заглавие: „Закъсняла дискусия върху решена задача“

Динамиката през последния месец разкри зловещата истина, че обществото ни е обсебено от задкулисие и престъпност. Няма никаква разлика в това дали ще бъдеш вкаран от прокуратурата чрез манипулативни и измислени обвинения в ареста, поръчан от престъпни, добре организирани и структурирани групи като тази на Нотариуса или Пепи Еврото или ще поставят строителният ти обект и бизнес на трупчета, увличайки те в поредица от съдебни дела с години. И в двата случая смачкването и постоянния тормоз, включително от администратори и политици те превръщат в жертва без изход, независимо от всички документи и съдебни решения.

Казусът със Златен век е именно такъв и тук не става дума за дискусия, а за отваряне на нова възможност някой да експлоатира темата, която в края на миналата 2023 г. окончателно приключи. Сградата е със завършен груб строеж и с безспорни валидни разрешителни за строеж, каквито винаги е имала, потвърдени днес както от Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) и Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), така и от Върховния административен съд.
Опасяваме се, че след тази дискусия, чрез името на Културния център и Вашият авторитет ще се злоупотреби, както бе направено с институцията на Народното събрание през 2019 г., когато председател на комисия в Народното събрание беше подведен да напише становище на бланка от Народното събрание, без тази тема да е минала през каквото и да е обсъждане в комисията и институцията на Парламента. Този „документ“ обаче бе развяван в телевизионни предавания, медийни публикации и социалните мрежи като официално становище на комисията. Това е една малка илюстрация по какъв начин може да се манипулира общественото мнение.

Сграда Златен век се превръща в казус след самоорганизирането в инициативна група на трима души :
– Никола Вапцаров – бивш зам. Кмет на Иванчева в р-н Младост, преминал през няколко политически партии, с огромни неосъществени политически амбиции;
Войслав Тодоров – преминал през много политически проекти, за да заеме поста на общински съветник и днес;
Мариан Башур – брокер на недвижими имоти, изключително близък на сем. Арабаджиеви – собственици на хотел Маринела, както и приближен на Борисов.
Тримата започват организацията на протести срещу сграда Златен век, като целите на тричленката са различни.
В първите протести срещу сградата присъстват не само увлечени граждани, но и масивни ядра на политически партии, като партията на Георги Кадиев и самият той.
Целта е да се активира електорална маса по модела Младост, в който Десислава Иванчева, с помощта на партията на Георги Кадиев „Нормална държава“ успя да заеме кметския стол.
Изборът на сграда Златен век не е труден – това е най-мащабният инвестиционен проект по това време, заедно с Айтауър в центъра на града.
Пишат се десетки жалби и писма до всички възможни институции, организират се регулярни протести в търсене на медийно отразяване, свързани единствено със сграда Златен век.
Стига се дотам, че се злоупотребява дори и с институцията на Народното събрание. Строителството на сградата е спряно след среща на тричленката на затворени врати с премиера на страната по това време Бойко Борисов и политическия му кабинет.

novasofia-iklozenec

Срещата е организирана от Мариан Башур и е в условията на предизборна кампания.
Управляващата партия ГЕРБ, в лицето на премиера даде своите нареждания на институциите: „…намерете нещо да го спрете това там…“ и те намират – необезопасени изкопи, предпазни мрежи, затворена асансьорна шахта – „основания“ с които обектът се изпраща в съда и е спрян с години.
На всяка една инстанция ДНСК обжалва и то очевидно по нечие нареждане, защото в крайна сметка акта за спиране е обявен за незаконосъобразен от Върховния административен съд. След години съдебни дела, институцията, в лицето на нов началник, продължава започнатото, но с нова тактика, като обявява, че сградата винаги е имала разрешително за строеж и редовни книжа, но за съжаление докато е чакала търпеливо справедливостта в съда, уви вече е изтекло.
Това откровение се прави в интервю пред журналистката Генка Шикерова.
А на въпрос дали това не е бухалка, която може да се стовари върху всеки един работещ бизнес, утвърдително се казва ДА.
В този фрагмент може да видите  смразяващата истина за начина, по който функционира държавата ни.

Това е  далеч от урбанистичните проблеми на София, които със сигурност не преминават именно през тази сграда.
Поради нескончаем политически натиск, захранван от хора със съмнителна репутация, поредният министър на МРРБ се обръща към Висшия административен съд за окончателен отговор, свързан със законността на сградата и разрешителното й за строеж.
Отговорът на въпроса е документа на комисия на Висшият административен съд, който е даден в края на 2023 г. ВАС отговори ясно както на институциите, нежелаещи да се произнесат във връзка със сграда Златен век, така и на обществото, което имаше нужда от отговори.

Днес, когато всичко е ясно и съдът обяви, че да, Златен век е законен строеж и не е прецедент със законността си, се оказа, че е заложник на междуинституционални войни, на хора с нечистоплътни намерения и на политици, които желаят да направят скок в политическата си кариера. Тези са причините да се подклаждат теми, свързани със сградата, въпреки всички документи, писма и съдебни решения.

В допълнение още любопитни факти:
– добре форматираният в медиите „асансьор на властта“, придобит „изгодно“ от един политик, на практика не е закупен и не съществува в нотариалния му акт. В нотариалният акт фигурира сервизна шахта.
– т. нар. лобистка поправка „Артекс“, измислена от Никола Вапцаров в действителност е гласувана и приета повече от година преди гореспоменатата сделка между строителната фирма и Цветан Цветанов. Да, „апартаментгейт“ беше създаден с конкретна цел – отстраняването на един политик, само че всеки един политик притежава едно или повече жилища, закупени от най-различни компании. Схемата да се заиграва обществото с цена на недвижими имоти на политици е доказала във времето своята ефективност и това ще продължава да се случва. Реплика на случилото се с Цветанов се опита да се възпроизведе и днес с имотите на Асен Василев и Даниел Лорер.
– десетки са обектите, които се строят в категорията строежи като Златен век, попаднали в обхвата на същата поправка, включително и сграда Айтауъ на Солни пазар, която като че ли не е урбанистичен проблем, нито политически, въпреки че поникна в историческия център на града. Но що се отнася до поправката в закона, наречена с името на компанията „Артекс“ е важно да се знае, че в нейният обхват по това време се строят и построяват десетки други сгради и обекти. (Съществуват множество писма и съдебни дела, които сме проучили и дават установяването на ясна практика за приемането на автоматично удължаване на строителното разрешение при започнал обект след обнародване на поправката в ЗУТ през 2017 г.) Това е едно от доказателствата, че някои бизнеси са обект на специална поръчка и различно третирани от администрацията на града. Цитираното по-горе писмо на Висшия административен съд недвусмислено сочи, че се създават административни прецеденти, далеч от съдебната практика.
Толкова по отношение на това как една компания може да си купи поправка, от която няма нужда.

Във връзка с анонсирания в дискусията урбанистичен проблем:
– сградата не е самотна на Лозенския хълм и на практика не закрива нито един визуален коридор към Витоша от центъра в посока към планината.
– сградата по проект, за разлика от много други високи сгради е обществено достъпна и отворена за софиянци, чрез наличните в нея музей, заведение и вюпойнт.
– архитектурният й силует е видим не от посока центъра към планина Витоша, а от планината към центъра, с което не затваря нито един визуален коридор към планината.
– ПУП-ът, издаден и реализиран на това място преди много години би могъл да бъде само в този обем, затова сградата е висока и осъществява инвестиционното намерение, което е планирано.
– приемаме, че много хора не харесват високото строителство, но градът ни е жив организъм и той няма да спре да се развива.

Докато квартал Лозенец беше поставен пред риска да се сдобие с една недостроена сграда, десетки други бяха реализирани, без това да ги превръща в урбанистичен или политически проблем.

С уважение,
Група НОВА СОФИЯ

Дискусия на група Нова София на тема: причини за спиране на строежа на сграда Златен век на Артекс Инженеринг | 21.5.2019

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *