ЗА НАС | ГРУПА НОВА СОФИЯ

 

Уеб сайтът novasofia.net е проект, създаден с некомерсиални цели на граждани на Република България, живеещи и работещи в гр. София.
Като единомишленици, ние сме решени да отстояваме каузи, свързани с развитието на нашия град.

На страниците на този сайт, ние ще отстояваме гледната си точка, провокирайки съгражданите ни да мислят, чувстват и възприемат град София като жив организъм, който се нуждае непрекъснато от развитие и промяна и да се противопоставяме на всякакви политически обвързани и ретроградни манипулации на общественото мнение, които се явяват като разрушителна сила, противопоставяйки се на значими проекти в нашия град.

В последните години политическите партии обсебиха правото ни да мислим самостоятелно и да упражняваме правото си на граждански контрол и протест, насищайки общественото пространство чрез неправителствени организации, създадени от самите тях. Така улиците на София се изпълват с хора, протестиращи в орбитата на нечии интереси, а проблемите на софиянци си остават нерешени.

Кирил Апостолов
Кирил Апостолов

Група НОВА СОФИЯ съществува от средата на 2018 г., но реално заема активна позиция по казуси в обектива на обществени интереси, свързани с гр. София от началото на м. Април 2019 г. Неин основател е визуалният артист Кирил Апостолов.

През следващата 2020 г., подготвяме събитие, представящо визуална среда, организъм, поглъщащ зрителя и управляващ неговите сетива, в резултат от нашите изследвания.

Преди този период ние сме работили и работим по независими проекти в областта на визуалните изкуства в търсене на нови изразни средства в изследването на природа на връзки между социални, политически, икономически и исторически процеси преди всичко в България. В известен смисъл нашите изследвания и проекти в изкуството са елитарни, предназначени за тесен кръг от съмишленици и колеги. В този аспект поне до този момент ние никога не сме се нуждаели от механизми за споделяне и стимулиране на обществена реакция чрез каквито и да е медийни участия или конвенционално присъствие в каквито и да било средства за разпространение на информация.

Днес обаче, нашата цел е да реагираме по отношение на казуси като подбираме тези, в които липсва алтернативна гледна точка, и където медийно формираното обществено мнение влияе върху индивидуалната свобода за изразяване на различна позиция. Една от популярните ни реакции бе създаването на разследване на Група НОВА СОФИЯ около казуса Златен Век. Ние се опитахме чрез документи да привлечем обществено внимание, както на медиите, така и на институциите за съществуването на много обекти, възползващи се от поправка в Закона за устройство на територията, които продължават да се строят в ситуация, в която един от тях е спрян с мотиви, които биха могли да бъдат отправени към всички останали строящи се в момента.

Ние считаме, че използването на социални и политически процеси могат да бъдат като основа и аргумент за създаване на съвременно изкуство, за да може да е част от тъканта на фемилистичния организъм, доминиращ в България, според известен български антрополог.

По отношение на това кой финансира нашите проекти, уверяваме ви, че това ще бъде широко разпространено в акта на визуалното представяне пред публика.

След отворено писмо до медиите, възнамеряваме да отправим до всички ясно заявили се като кандидат-кметове на гр. София писмо, с молба за отговор в 3 точки, което ще може да прочетете след неговата публикация в уеб сайта ни и на страницата ни в социалните мрежи.

Харесване на това:

%d блогъра харесват това: