Как и защо ни манипулират медиите

Големите български медии, в стремежа си да осребрят зрителски интерес и трафик, нанасят невероятни щети, както върху имиджа на журналистиката като цяло, която е достигнала като че ли до своето дъно, така и до прекрачването на всякакви чисто човешки, етични норми.

Националните медии не са способни да преценят своята значимост и обществена отговорност.

Достигнахме до етап, в който съдебните дела вече са изнесени в ефир и незнайно как, неусетно един ден сутрешните блокове ни облъчват чрез изнасянето на позиции и доказателства от прокуратурата по дадено съдебно дело, а на другия ден защитници на обвиняеми излизат чрез контра-аргументи и защитни тези да изпълват ежедневието на всички ни, не с отразяването на една или друга новина, а със създаването на някакъв публичен спектакъл.

Трябва ли новинарските емисии да заприличат на популярното шоу „Съдебен спор“?

Доколко е редно обаче медиите да създават обществени мнения и настроения по казуси, които предстоят да бъдат решавани в съда не знаем и доколко може да бъде безпристрастен българският съд ако неговите участници са част от манипулирана среда, която оказва несъмнено натиск върху взимането на едно или друго решение.

Вече са налице и примери, в които се пораждат процеси, чиято смисленост по своя произход е дълбоко порочна.

В момента публично се разиграва и спектакъла около хакерска атака и източването на данни от държавна институция.

Вместо да бъде оставен съда да работи в защитена от манипулации медийна среда и да свърши своята работа, след което журналистите да изнесат като новина неговото решение и едва тогава да знаем има ли осъдителни присъди, призната вина и на кой, то ние – обикновените граждани сме принудени да ни облъчват всяка сутрин и вечер от преднамерени предавания, превръщащи един или друг казус в шоу, нещо което да следим като телевизионен сериал.

Някъде между ареста на Иванчева и придобиването на недвижими имоти от знакови фигури в политиката, в тъмните стаички на продуценти на предавания и собственици на медии се реши да превърнат естественото желание, част от човешката природа за зрелища, в инструмент за правене на пари, на много пари, на търгуването не само чрез висок рейтинг, но и чрез начина, по който се отразяват важни за обществото ни процеси и събития.

Бъдете будни, защото много от нашите съграждани са вече уютно приспани в спектакъла, в който сме безучастни зрители.

2 thoughts on “Как и защо ни манипулират медиите

  1. Вуйчо от село says:

    ,,Пропагандата за демократичната държава е това, което е тоягата за тоталитарната, казва Ноам Чомски. При липсата на свободни медии и наличие на единици независими журналисти много е трудно да се очаква някаква промяна. От месеци се опитвам да доведа до обществото информация относно приватизирането(заграбването) на площада пред автогарата в град Дряново. Писане до най-различни институции, медии, политически формации, сдружения, професионални съюзи. Резултат никакъв. Пълно пренебрежение. Даже няма обратен отговор – писмо или имейл състоящ се от две думи – ,,получихме съобщението“. Медиите предпочитат да печатат и излъчват материали с розово съдържание, който замъгляват съзнанието, с една дума зомбират. Вижте с какви рубрики се занимават сутрешните блокове на телевизиите – т.н. ,,ШАРЕНИ ПИЛЕТА“. Нищо съществено, празни приказки и усмивки на водещите. Тези предавания са като жълт вестник. Гледаш(четеш) и накрая не си спомняш почти нищо.

    • novasofia.net says:

      Здравейте, изпратете ни всичко, с което разполагате и намирате за необходимо. Ще се радваме да помогнем. Най-малкото, което може да се направи е да разпространим по всякакъв начин случая. Email: novasofianet@gmail.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *