15-те минути на Манолова

Мая Манолова - novasofia.net

На 3.10.2019 г. привечер, гражданският кандидат за кмет на Столична община Мая Манолова се срещна с жител на кв. Лозенец Никола Вапцаров и няколко негови съкварталци. 15 минути си разказваха един на друг колко е незаконна сградата Златен Век в кв. Лозенец, пред която бяха застанали. Пренебрегвайки факта, че българският съд излезе с решение, което обяви за незаконни мотивите за спиране на строежа на сградата и определи разрешителното и за строеж за валидно. И ДА, това хич не ги устройвало, кварталът щял направо да се съсипе след нейното построяване. Нямаше и помен от мисловна дейност, която дори за миг да допусне, че преднамерените политически протести по време на избори са спрели един законен строеж и отнели времето на толкова много хора, институции и държавници в разрешаването на казус, който не съществува. Очевидно е, че това са хора с такова его, че признават само и единствено за правдиво всичко, което излиза от тяхната уста. Дискусията е напълно излишна и безсмислена. Затова и многобройните въпроси, които журналисти искаха да зададат на кандидата за кмет г-жа Манолова бяха отхвърлени с думите, че тя била дошла да разговаря и отговаря на въпроси само на граждани на квартала. А то такива не присъстваха в изобилие. Като изключим нейният антураж, половината от нейните слушатели бяха журналисти.


Ще зададем задочно няколко въпроса, на които е добре може би тя да отговори под някаква форма, защото в известен смисъл и журналистите са граждани, а и медиите за които работят също се ползват от граждани, които биха могли да бъдат нейни гласоподаватели.

протести - Мая Манолова

Въпроси:

– Имате ли представа колко високи сгради в София категория 2 се строят по Поправката в закона от февруари 2017 г., която протестиращи граждани намериха за лобистка, уж обслужваща само Златен Век? Известно ли Ви е, че има още такива сгради, една от които например е АЙТАУЪР, строяща се в историческия център на София? Считате ли, че и тя трябва да бъде спряна или намирате, че след като българският съд вече се е произнесъл по отношение на законността и разрешителното за строеж на Златен Век, то е напълно безсмислено.

– Считате ли, че сградата АЙТАУЪР, както и някои други сгради същата категория, продължаващи да се строят след поправката в закона за устройство на територията (ЗУТ) от февруари 2017 с нещо се различават от Златен Век?

– Ако намирате тази сграда, пред която сте застанали (Златен век) за незаконна, независимо че българският съд на първа инстанция определи, че тя има законно разрешително за строеж, какво бихте направили с нея ако спечелите кметското място, както и с други подобни обекти, заплатили милиони под формата на общински такси?

– Уважавате ли решенията на Българския съд, който постанови на първа инстанция законността на Златен век, сградата пред която строите? Не намирате ли, че има и вероятност, както Вие, така и гражданите, които създадоха този влязъл в съда казус да грешите?

– Заставайки избирателно срещу един български инвеститор, в крайна сметка бихте ли направили подобно събитие както в центъра на София, до сградата АЙТАУЪР, така и в Младост, а и на други места, където има други законно строящи се сгради на различни инвеститори?

Как ще привличате десни избиратели, при положение, че си правите предизборните акции на гърба на български инвеститор, който отгоре на всичко на първа инстанция е спечелил делото в съда срещу незаконното спиране на строежа на Златен Век? И ако вече е ясно, че тази сграда е незаконно спряна, то като че ли е време да се извините на столичани, че отклонявате общественото внимание от други проблеми. Защото не беше ли именно Златен Век причината да се потуши в голяма степен вниманието от некачествените ремонти в центъра на София. Златен Век погълна вниманието на медиите и колкото да се показваха снимки на зле подредени настилки, обществото ни не можа да навлезе в дълбочина на проблема по отношение на ремонтите. Чу ли някой нещо за скандалния ремонт на Западен парк, който явно ще бъде затворен с години?

– Мислите ли, че политическият натиск е нормален инструмент за определяне на законността в България, защото вследствие на политически оглавени протести една сграда беше спряна, а за много други като АЙТАУЪР се заговори едва след разкрития на журналисти в последните месеци? Защото лицето, оглавяващо протестите срещу Златен Век е Никола Вапцаров, който е политик: бивш зам. Кмет на Иванчева, съветник на Вигенин в правителството на Станишев и част от управителния съвет на ПП Нормална Държава, а днес е кристално независим, оглавяващ инициативен комитет, издигащ Вашата кандидатура за кмет на София.

Едва ли всички тези въпроси биха получили отговор от г-жа Манолова, но ние сме длъжни да и ги зададем, защото си спомняме Костинбродската афера, скандалите и делата отново по време на избори. Очевидно е, че това е специалност на този кандидат градоначалник. Сега си даваме сметка защо тя се чувстваше удобно в ролята си на омбудсман, трупайки висок рейтинг. Защото можеше да използва и превръща всеки един граждански протест в скандал и персонална PR акция.

Група НОВА СОФИЯ,
Част от гражданите, присъствали на събитието

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *