ФАНДЪКОВА ПРЕДИЗВИКВА ПРОТЕСТИ СРЕЩУ ЕДИН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ИНВЕСТИТОРИ В СТОЛИЦАТА

ФАНДЪКОВА ПРЕДИЗВИКВА ПРОТЕСТИ СРЕЩУ ЕДИН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ИНВЕСТИТОРИ В СТОЛИЦАТА

Колко реална е заплахата квартал Лозенец да се сдобие със скелет на недовършена сграда?

След поредица журналистически разкрития за това, кой стои зад привидния граждански протест в кв. Лозенец срещу изграждането на сграда Златен век, олицетворение на модерните технолигии, качество и дизайн, Йорданка Фандъкова – кмет на град София, реши да стане съучастник, публично заявявайки чрез всички медии, че „няма място в София за подобни сгради“.

А за какви ли тогава има?
Факт е, че сградата отдавна е в строеж и по стечение на обстоятелствата попадна в епицентъра на предизборни политически скандали. И то не заради нещо друго, а заради високото качеството и стандартите, които инвеститора е следвал през последните 25 години при изграждането на всичките си проекти в нашия град. Парадокс е да създаваш архитектура на световно ниво и именно затова да си нежелан, мразен и притискан.
В момента протестиращи от името на софиянци желаят този строеж да бъде спрян, защото по тяхно мнение е незаконен. По всяка вероятност същите тези граждани, ако наистина са от този квартал, ще изживеят живота си, минавайки и взирайки се в една недостроена призрачна развалина, която никой инвеститор няма да пожелае да довърши, превръщайки се в една от многото осеяни из нашия град.
Впрочем те неприкрито се обявиха за нейното събаряне.
Строеж, който както се оказва е с издадени законни документи. А неговото спиране ще означава само едно – сериозен удар по облика на София и квартала, удар по инвеститора, носейки загуби, които не биха могли да бъдат компенсирани с нищо. Не виждаме какъв би бил мотива, кметът на нашата столица да желае да нанесе финансов удар върху един от най-големите инвеститори в града…

Още по темата: 24chasa.bg | 168chasa.bg

Дали си дава сметка г-жа Манолова, че заставайки зад група протестиращи български граждани и тяхната убеденост, че някакъв строеж е незаконен, трябва да се спре и дори разруши, застава срещу други, които очакват своите нови домове, погасяват задължения към банките и са принудени да наблюдават с ужас случващото се пред техния бъдещ дом. Очевидно е, че и ние по никакъв начин не подкрепяме подобни политически фойерверки на гърба на българския бизнес, както предполагаме и много други хора. София трябва да се развива. София се нуждае от ново и съвременно строителство. София се нуждае от строителни компании, които знаят как да строят.

6 thoughts on “ФАНДЪКОВА ПРЕДИЗВИКВА ПРОТЕСТИ СРЕЩУ ЕДИН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ИНВЕСТИТОРИ В СТОЛИЦАТА

 1. Разследване says:

  СИРИЕЦ – ИЗМАМНИК СЕДИ ЗАД ПРОТЕСТА В ЛОЗЕНЕЦ

  Известният сирийски измамник Башур, гласи нова схема за събиране на милиони. Мнимият бизнесмен, известен със съмнителните си схеми и строителни фирми, организира платени протести срещу построяването на небостъргач в Лозенец. Новостроящата се сграда на ул. „Златен Рог“ в кв. Лозенец, е собственост на известната с патриотичните си клипове и иновации в строителството фирма Артекс Инженеринг.
  Още през 2016-та година срещу фирмите на Башур, една от която е компанията „Крит“ бе проведена акция от СДВР в Лозенец. Ала това не е първата схема, в която се забърква бизнесменът. През 2007-ма година изпълнявайки съмнителна сделка с вече бившия Детмаг, Башур използва фирмата си БТ Пропъртис ЕООД, и сключва договор за лизинг на помещенията.
  Същият има други дружества занимаващи се с недвижими имоти, а сред тях са Интер Булгериън Пропъртис Силвър ЕООД, Интер Булгериън Пропъртис Ред ООД и Ню Юръп Пропъртис ЕООД. По време на сключването на лизинговия договор Башур е мажоритарен акционер към Пропъртис Дивелопмнет АД (дружество собственик на БТ Пропъртис). По-късно дяловете му са прехвърлени на Крум Лазев.

  През май 2008-ма година Пропъртис се занимава с реконструкцията на Детмаг, а в проекта е заложено да бъде преустроен в шест отделни обекта (магазини с номера от едно до шест). Башур не завършва проекта до край, след което затъва в дългове за лизинг възлизащи на 25 млн евро. В следствие на това, договорът на Пропъртис е прекратен през 2011-та година заради неплащане.

  През ноември 2011-та година ДСК Лизинг получават писмо от БТ Пропъртис, което предлага да купи Детмаг. Лизинговата компания отхвърля това искане, настоявайки да се изплатят дължимите 25 млн. евро. Последвалата контраоферта от Пропъртис е да се изплатят само 6.5 млн евро от дължимото, а лизинговата компания да закупи Детмаг. Нещо, което отново е отхвърлено и ДСК Лизинг АД отново търси своите 25 млн. евро. Наглостта на Башур не спира до тук. Той предявява претенции да му бъде изплатена сумата от 1 855 759.61 лева за общезщетение при извършени подобрения в имота, ала лизинговата компания отхвърля и това искане. Така на 1 декември 2011-а дружеството БТ Пропъртис продава хипотетичното си вземане от 1 855 759.61 лв., за които претендира, че ДСК Лизинг му дължи на БГ Билдинг Консулт ООД. Още на следващия ден новият собственик на вземането иска от Пернишкия окръжен съд да допусне обезпечение на бъдещ иск по тази сума, като наложи възбрана върху имота на ДСК Лизинг – въпросния партерен етаж и мецанин на бившия Детмаг.

  В крайна сметка се оказва, че фирмата купувач е собственост на Юлиян Иванов и на Застрахователен брокер Експрес АД. Въпросният брокер е свързан с Юпитер Лизинг най-малкото защото Иванов е в нейния мениджмънт. Лизинговото дружество е създадено през 2004-а от финансистката Славка Иванова, някогашен учредител и бивш изпълнителен директор на Кредит Експрес Банк (сега Токуда Банк) и на застрахователно дружество Юпитер, чийто лиценз бе отнет през 2005-а. След сериозна съдебна битка между фирмите и още редица документални измами от страна на Башур се оказва, че към настоящия момент БГ Билдинг Консулт все още не е платило съдебната такса от 74 хил. лева. Затова не е странно защо известният измамник вече има по-висока цел и се е насочил към по-сериозни имотни схеми, обвързани явно и с платени протестни шествия.

 2. Гого says:

  Фандъкова се опитва да отклони вниманието от скапания ремонт в центъра, дето ще я бутне от кметския стол. На фона на всички грозотии и криви плочки, един красив небостъргач е най-големия проблем на София, верно ли бе?

 3. Никол says:

  Фандъкова открай време обслужва нечии интереси. Преди години беше много популярна със скандала ХУФУ ГЕЙТ, в който се разбра, че “ ХУФУ “ ЕООД (с управител Димитър Атанасов) е замесена в източването на Военното НДК , съсипала Сградата в кв. Драгалевци , излъгала Плевенчани със строежа на новата детска градина. Фирмата също е участвала в схеми за източване на огромни средства от Еврофондове чрез мними обществени поръчки с подкрепата на Фандъкова и още замесени лица.

  Въпреки реалните протести на гражаните след това откровено посегателство, случаите бяха потулени, а гражданите разкрили огромната схема- заплашвани и подложени на терор от самия Цветан Цветанов, като тогавашен министър на вътрешните работи.

  В този случай съм повече от убедена, че Фандъкова е замесена и в скандала срещу един от най-красивите проекти на Артекс – „Златен век“. И до момента не е ясно защо едно разрешително внезапно става невалидно.

 4. Санка says:

  Компроментирана жена. Като цялата олигархична структура на ГЕРБ. Те отдавна си упражняват страшен контрол върху българския бизнес. Това не беше първия, който затриха.

 5. Никифор says:

  Да хваща Фандъчка и да се маха от кметския стол на София. Разказа играта на града, а освен това се опитва и да протестира против частните инвеститори, които не строят тухлени кашони, а правят изкуство със своите сгради. Облагородяват и околната среда!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *