На път към Европа или на път да я срутим?

Съвпадение ли е, че изборите за Европейски парламент съвпаднаха с проблемния казус „Златен век“?

В момент, когато би трябвало погледът на обществото да е насочен към европейското ни бъдеще, всъщност общественото мнение се опитва да унищожи една визия, доближаваща ни към европейска столица. Изразът „луксозно строителство“, носещ се сред хората, се използва като мръсна дума. Красивите материали и новите технологии са заклеймени, сякаш сме се вкопчили в панелните си блокове и не искаме да ги напуснем.
„Златен век“ е сграда с кауза, въпрос – изпитание за обществото ни:

готови ли сме за промяна, за Европейско бъдеще, за нов възход в историята ни?

Всеки може да си отговори какво ще се случи, ако разрушаваме и отхвърляме новаторите. Каузата на „Златен век“ е да бъде символ на Новото време, да ни припомни кои сме били и кои можем да бъдем!

“Архитектурата не е продукт на материали и цели, нито дори на обществените условия, а на менящия се дух на менящото се време. Духът на времето владее над обществения живот, религията, науката, изкуството…”
Николаус Певзнер

7 thoughts on “На път към Европа или на път да я срутим?

 1. Милена says:

  Защо никой не закача фирмите, печелещи големите обществени поръчки?!? На тях дали им правят толкова многобройни и обстойни проверки, въпреки постоянните проблеми, които се появяват? Обществена тайна е, че всичко се прави по възможно най-евтиния начин, колкото да е направено в момента на предаването, а после си е проблем на хората, че се скапва след няколко месеца. Артекс е една от малкото фирми, които строят качествено и с мисъл за хората, които ще ползват сградите, парковете и т.н.

 2. stef says:

  Прави впечатление през последните години, че никоя българска институция няма смелостта, а може би и компетентността да излезе пред обществото да каже как стоят нещата и да поеме отговорност: имаше наводнения, катастрофи, корупционни и какви ли не още схеми… Всички си „прехвърлят топката“ и никой не знае, и никой не е виновен – така докато мине малко време и се забрави случая. При казуса „Златен век“ отново това ми направи впечатление – как може „компетентните“ органи да не могат да излязат с компетентно становище относно законността на сградата??? Строителите многократно публикуваха данни относно документите на строежа, но като че ли никой не се интересува – важен е предизборният PR!!!

 3. KARLSON says:

  За съжаление, в България всеки, който изпъква с големи цели и действия, не е добре дошъл… така се забелязва общото ниво… когато никой нищо не прави, не е проблем, но когато някой работи добре и с кауза, е огромен проблем за останалите…

 4. Соня says:

  Тук играе двония стандарт. За едните може, за другите не може. После ми кажете, че това правителство още трябва да седи на влас, и че арх. Здравков и Фандъчка не трябва да подават оставка. Оставка и още как! Ама ги няма „будните“ тук, а само платените.

 5. В. Михайлова says:

  За мен е изключително прозрачен този скандал, който спретнаха със Златен век. За други небостъргачи със сходни параметри и казуси, само че на пъпа на София – няма проблем. Може би защото се строят от близки до властта фирми.

 6. Елеонора Филипова says:

  Съвпадение ли е, че изборите за Европейски парламент съвпаднаха с проблемния казус “Златен век”?
  Отговарям- не. За мен истината е, че някой трябваше да си направи PR за изборите, защото отново рейтинга му беше паднал. Знаем добре, че по принцип няма лоша реклама. Целта на тази беше да се извади Борисов като един чист политик, който е винаги с ухо към народа. Нещо, което демонстрира и в гостуването си при Слави Трифонов.

  Колко пъти сте виждали Борисов да кани други представители на протести?
  Припомням, че зимата имаше протести из цялата страна, но така и мнението на хората, които протестираха не беше чуто. А техни представители не бяха поканени.

  В цял свят непрекъснато се строят високи сгради и обикновено те се позиционират в центъра на града. Така изглежда една модерна европейска столица. Тук, обаче забелязваме обратното. Тенденциозно се строят ниски сгради до 7-8 етажа, Столицата е обременена с потъващи с годините панелки, които не само, че не са сигурни сгради и имат срок на експлоатация, но и са пълни с хлебарки и плъхове заради лошата поддръжка. Освен това панелните жилища не разполагат с парко места, което създава предпоставка за много оставени коли на пътя.

  Погледнете го така- едно панелно жилище разполага с общо 10-15 места. В панелното жилище има 8 етажа и най-малко 4 входа. Ако приемем, че всяко едно семейство разполага с автомобил, то паркоместата внезапно стават недостатъчни.

  Трябва да се върви към построяването на сгради с включени парко места.
  Трябва да се стимулира развитието на района с улекотяване на трафика. Нещо, което в новото и най-вече в луксозното строителство, е предвидено.

 7. Алекс says:

  Ясно е, че няма как да бъде съвпадение. Във войната за изборите трябва да се вадят компромати с цел да се спечелят. От това правителство не видяхме нищо друго, освен скандали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *